ÅSIKTEN

Ikväll så spelar HIF en hyperviktig match mot IFK Göteborg i Svenska Cupen. Matchen har stor betydelse för båda lagen då den i förlängningen kan leda till Europaspel genom att vinnande lag i denna match så småningom kan ta sig till final och där vinna och kvalificera sig för Europa League-kval.

Vad händer då? Jo, Svenska Fotbollförbundet lyckas att missa dessa matcher i säsongsplaneringen och tvingas mer eller mindre lägga matcherna samma dag som det spelas Europaspel. Detta leder till att matcherna måste läggas på en tid som inte kolliderar med dessa matcher. Inte för att de egentligen drar folk från varann i större utsträckning utan mer för att UEFA bestraffar lag och länder som tillåter matcher som ”kolliderar” med CL och EL-matcher. Men vän av ordning säger då att engelska ligorna spelar matcher som kolliderar! Jo, det stämmer, men det är så att i England bryr man sig inte om de ekonomiska sanktionerna. De är för klubbarna där en liten liten del. I Sverige är det däremot betydande belopp som klubbarna berövas.

37:anNu har Kärnan valt att uppmana till bojkott och att de sjungande supportrarna inte ska komma förrän det är dags för halvtid och så småningom andra halvlek. Man väljer att visa sitt missnöje med matchtiden, att det dribblats en gång för mycket Razakstyle med matchtiderna.

Jag kan dra mig till minnes tre vansinniga matchtider som drabbat HIF under de senaste åren. Om jag inte minns alldeles fel så är det IFK Göteborg borta för några år sedan (12.30 på en söndag), AIK hemma (2009, matchstart 18.00), BK Häcken förra året (matchstart 18.00) och nu alltså den fjärde matchen, denna gång som bekant IFK Göteborg (matchstart 18.00).

Det har varit olika anledningar till anledningarna till matchstart. Första mot Göteborg var dels av säkerhetsskäl men också en del av dåvarande Canal +-satsning på fotbollssöndag (då de tappat PL). Mot AIK var det en fullständig planeringskollaps där matchen kolliderade med hockeyn och fotbollen fick, för att göra utrymme för Canal + välja på starttid 18.00 eller 20.00. Här LOTTADES vilka matcher som skulle börja tidigt och vilka som skulle börja sent. Häckenmatchen förra året minns jag faktiskt inte orsaken till att den började 18.00 (det här måste ha med åldern att göra att närminnet sviker..). Och dagens match mot Göteborg ligger alltså 18.00 på grund av dels dålig planering av spelprogram, dels på grund av UEFA.

Är det då rätt att markera och genomföra en bojkott? Ja, det tycker jag. Visserligen kan det betyda att laget saknar tolfte man på hemmaplan men någonstans måste man sätta ner foten.

En del föreslår att man istället ska ta bojkotten vid en match som inte betyder så mycket eller vid en match som är större (ett derby tex). Men då missar man ju hela finessen. Just att Kärnan väljer att föreslå att man kommer i halvtid (när man normalt skulle komma till matchen om den börjat 19.00) är lysande och en perfekt bojkott. Om det kommer att leda till något? Det vet man ju inte, men det gnälldes en hel del över matcher som började 12.30 (ett par Stockholmsderbyn hade också denna starttid det året) och nu spelas inga matcher 12.30… Så nog kan det fungera.

Årets cup har varit den mest intressanta på 50 år. SvT sänder en hel del av slutspurten. Enda missen var att första omgången i gruppspelet lyckades kollidera med Skid-VM OCH Vasaloppet varför SvT inte hade resurser att sända någon match från denna omgång. Just därför är det oerhört synd att man dribblar bort succén genom att matcherna tvingas till att startas 18.00 samt i morgon 17.30. Det är total idioti och jag står helt bakom KÄRNAN i denna bojkott och hade jag bott i Helsingborg så hade jag också dykt upp till matchen 18.45!

Annonser

3 thoughts on “ÅSIKTEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s